Sayın Mehmet Ali Kılınç'ın yazısı konu ile bütünlük sağlaması amacıyla forumun ilgili bölümüne taşınmıştır, saygılarımızla.
Forum Yöneticisi
--
TEMAD TÜZÜĞÜ UCUBESİ..
Değerli Meslektaşlarım;
Geride bıraktığım yıllarda edindiğim deneyimlerden biri şudur. "Yasalar, kurallar daha çok lazım olduklarında vardır."
Bir evin içinde karı koca kavga eder, koca karısını döver, gözünü morartır. Ertesi sabah kadın için iki yol vardır. Toplumumuzda sık karşılaştığımız üzere, ya "kocamdır, döver de sever de" deyip, çocuklarının hatırı için, ekonomik bağımsızlığı olmadığı için, soranlara başımı kapıya çarptım der geçer, dayak yediğinden kimsenin haberi olmaz. Veya gider adalete baş vurur. Bu olay karı koca hakları açısından ayrılmalarına yasal dayanak teşkil edebilir. Eğer kadın şikayetçi olmadığı takdirde hiçbir zaman bir mahkeme yargıcının, bir kimsenin evine gelip "Bu evde dayak olayı varmış, dayak olayı ayrılma nedenidir, bu nedenle sizi ayıracağım" dediği görülmemiştir.
İnsanlar yaşamayınca, gerek duymayınca, her şey yolunda gittiği sürece çoğu şeyin farkında olmayabiliyor. Şu tespitlerimin eksiği veya yanlışı varsa bu konularda daha birikimli meslektaşlarım beni düzeltsinler.
TEMAD, tıpkı Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun olduğu gibi özel yasayla kurulmuş, asker emeklilerinin ve yakınlarının gönüllü üye olabileceği bir dernektir. Bu yönüyle, örneğin Kanatlı Kümes Hayvanlarını Sevenler Derneğinden farklılık gösterir. Mevcut yasa gereği, bu alanda, yani asker emeklileri arasında, başka alanlarda olduğu gibi, yedi kişi bir araya gelip bir dernek ve tüzük oluşturup, bu tüzük işinize gelirse ve isterseniz bu derneğe üye olabilirsiniz diye bir dernek kuramazlar. TEMAD istekli yedi kişinin bir araya gelerek ismini kendilerinin koyup kurdukları bir dernek değildir. Bunun karşılığı olarak da, bu sahada Tekel olan derneklerden biri olan TEMAD'a her yıl Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden ödenek ayrılır.
Son Sn.Hüseyin Savcı meslektaşımızın ve Antalya TEMAD'da yaşananlar bize göstermiştir ki, sorun bence sadece demokrasi ağacını, telgraf direğinden ayıramayacak vasıfta, derneğin adını taşıyan sigorta şirket yönetimine kendini on yıllığına başkan ilan eden yönetici sorunu değildir. TEMAD tüzüğü bu hakkı yöneticilere vermektedir. Ancak bir sahada TEKEL olan ve gönüllü olarak üye olunan bir derneğin tüzüğü devletin diğer yasalarına, demokrasiye, hakkaniyete uygun olmalı, yöneticilerin keyfi davranarak böyle sorgusuz sualsiz gönüllü üyeyi üyelikten kolayca atmasına çanak tutmamalıdır, uygun olmamalıdır.
Faraza, oldu ya TEMAD'ı beğenmedik, yerine başka dernek kuralım dediğimizde; sanırım devletin mevcut yasaları nedeniyle aynı Oyak'ta olduğu gibi bu iş yasa gereğidir, bu konuda yeni dernek kurulabilmesi yeni yasa gerektirir denilerek karşımıza mevzuat sorunu çıkabilir. Yeni yasa için de diğer konularda TBMM'ye yıllardır sesimizi ne kadar duyurabildiğimiz ortada. Geriye kalıyor mevcut derneğin tüzüğünün baştan aşağı yenilenip adam gibi demokratik bir tüzük hazırlanması. Bilindiği gibi bu konuda teşebbüsler var ama, TEMAD genel merkez yönetiminin bu konuda ayak sürüyücü tutumu ortada.
Yazımın başında yazdığım gibi, hiçbir hakim ve yargı kurumu, kendisine şikayet gelmedikçe; sizin derneğinizin tüzüğü ucube bir düzenleme, ne medeni kanunumuza uyan tarafı var ne anayasamıza ne de evrensel hukuk normlarına. Böyle bir düzenlemenin örneği El Beşir'in yönettiği Sudan'da bile yok, bu tüzüğü iptal ediyorum diyemez. Yakın örnek, Antalya TEMAD'da olanlar ve yazarımız Sayın Hüseyin Savcı'ya reva görülen vesile olsun, hukuka baş vuralım derim.
Sevgili İsmail Turan Ağabey ve bu konularda birikimi olan değerli meslektaşlarım. Ülkemizde kurumların tüzüklerini Danıştay Mahkemesi'nin denetlediğini biliyorum. Bu konu Danıştay'ın önüne nasıl götürülür? Sayın Hüseyin Savcı gibi antidemokratik tüzük nedeniyle mağdur olan birinin mi başvuru hakkı vardır? Önce konu mahkemeye götürülüp, oradan durum Danıştay'a mahkeme kanalıyla mı götürülmek gerekir?
Yıllardır haklarımız, sorunlarımız üzerine sesimizi TBMM'ye duyurmakta başarılı olamadık. Şayet TEMAD tüzüğü iptal ettirilirse, çoğu şeyin değişmekte olduğu günümüzde, zorunlu olarak, bir sivil toplum kuruluşuna yakışan, Türk Emekli Assubayların derneğine yakışan, yeni TEMAD tüzüğü hazırlanırsa, belki çoğu şeyin başlangıcı olabilir diyorum.
Bu konuda ne yapabiliriz, fikri olan var mı?
|