cnnturk.jpg
haberturk.jpg
astsubaylar-yuruyor.jpg
videotalu.jpg

Kimler Sitede?

FORUM
Hoþgeldiniz, Ziyaretçi
Lütfen Giriþ ya da Kayýt.    Kayýp Parola?
Cips mi, yoksa zehir mi yiyoruz? (1 inceleyen) (1) Ziyaretçi
EN ALT Cevapla Beðenilen: 0
BAÞLIK: Cips mi, yoksa zehir mi yiyoruz?
#79
Cips mi, yoksa zehir mi yiyoruz? 15 Yýl, 3 Ay önce Karma: -2  
Cips mi, yoksa zehir mi yiyoruz?

Çocuklarýn vazgeçilmezi, büyüklerin eðlencesi. Cips yemek yað içmekten farksýz diyen uzmanlarýn uyarýsýný okuyunca aðzýnýz açýk kalacak.

Cips yemek yað içmekten farksýz diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalýða neden olduðunu vurguluyor.

Baharatlýsý, peynirlisi, bifteklisi, ketçaplýsý ve daha birçok çeþidi ile büyük küçük herkesi tavlýyor. Her damak tadýna uygun bir çeþidi bulunuyor, yedikçe yemek isteniyor. Böyle çok sevilen bir ürünü vücudumuz ise, hiç hem de hiç sevmiyor. Kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere, kýsýrlýktan parkinsona birçok hastalýða sebep oluyor. Cipsin saðlýksýz ürünlerin baþýnda geldiðini belirten Anadolu Saðlýk Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmaný Dr. Cemal Aytaç Ak, yað ve tuz oraný göz önüne alýndýðýnda cipslerin tehlikeli yiyecekler kategorisine girdiðini söyledi.

Pakete 'öldürür' yazýlmalý

Cipsin içinde, akrilamidin bulunduðunu kaydeden Ak, "Bu, kimyasal plastik sanayide kullanýlan, sigaranýn da içinde bulunan ve kansere neden olduðu düþünülen bir maddedir. Nitekim birçok tüketici derneði cips paketlerinin üzerine sigarada olduðu gibi 'Cips öldürür' ibaresinin yazýlmasýný savunmaktadýr" diye konuþtu.
Yýlda 70 bin ton tüketiliyor

* Ülkemizde 2007'de 70 bin tonluk cips tüketimi gerçekleþti.
* Cips pazarýnýn büyük bölümü ABD firmalarýna ait.
* Türkiye'de satýlan çerezlerin yüzde 25'i süpermarketlerde satýlýyor.
* Sektörde 11 tane uluslararasý marka bulunuyor. Bu markalarýn yaný sýra yerel markalarda var.
* Dünyada her yýl 36 milyar paket patates cipsi satýlýyor.
* Türkiye'de cipse ayrýlan para 700 milyon dolar.

Aklýnýzda bulunsun

* Cips paketlerine basýlan azot gazý saðlýða zararlý mýdýr?
Gýda Güvenliði Derneði (GGD): Hayýr, deðildir. Azot gazý kullanýlmasýnýn amacý mikroorganizma üremesini engellemektir. Azot gazý 24-48 saat içerisinde ürün içinde kendiliðinden ortadan kalkar.

* Cips paketlerinin bazýsýnýn üzerinde domatesli, bazýsýnýn üzerinde ise domates aromalý yazýyor. Ýkisinin arasýndaki fark nedir?
GGD: Cips ambalajýnýn üzerinde domatesli, peynirli ya da fýstýklý çerez yazýyorsa, içeriðinde mutlaka domates, peynir ya da fýstýk olmalýdýr. Aromalý cipslerde ise gýda maddelerinin doðal hali ürün içinde bulunmaz.

Anneden bebeðe geçiyor

Cipsin, patates ve mýsýrýn yüksek oranda yað çekerek kýzartma iþleminden geçmesiyle hazýrlandýðýný ifade eden Cemal Aytaç Ak, cipslerin; hacmi küçük ve kalorisi yüksek, oldukça saðlýksýz ürünlerin baþýnda geldiðini kaydetti.

Obeziteye neden oluyor

Ýçeriðinde bazý ülkelerde yasaklanan trans yaðlarýn bulunduðunu da vurgulayan Cemal Aytaç Ak, cipsin içindeki trans yaðlarýn zararlarýný þöyle anlattý: "Bu yaðlar obezite, diyabet, koroner kalp hastalýðýna neden olmakta. Trans yaðlarýn ayrýca kanser, kýsýrlýk, karaciðer fonksiyon bozukluðu, alzheimer ve parkinson gibi hastalýklara sebep olduðuyla ilgili birçok araþtýrma mevcut. Bu yaðlarý çok tüketen emziren kadýnlarýn sütüne geçtiði de kanýtlanmýþtýr. Trans yaðlar, iyi kolestrol seviyesini düþürürken kötü kolestrol seviyesini de týrmandýrmaktadýr. Ayrýca kandaki yað oranýný da yükseltmektir."
 
Yetkiliye Raporla   Kayýt Tutuldu Kayýt Tutuldu  
  Herkesin yazý yazmasý yönetici tarafýndan engellenmiþtir.
      Baþlýk Yazar Tarih
    thread link
Cips mi, yoksa zehir mi yiyoruz?
asbhüseyin 24/01/2009 21:40
EN ÜST Cevapla